Hoe gaat Cocoon om met de beveiliging van je mediabestanden?

Alle media bestanden. Goed beveiligd.
Alle media bestanden. Goed beveiligd.

Alle media bestanden. Goed beveiligd.

De wetgeving rondom datalekken en informatiebeveiliging wordt steeds strenger. Het is belangrijk dat je mediabestanden en huisstijl documenten zo veilig mogelijk beheerd worden. In dit artikel lees je welke maatregelen Cocoon neemt om deze informatie voor je te waarborgen. Cocoon is niet alleen slimme, maar ook uiterst betrouwbare Media Management Software.

HTTPS via SSL

HTTPS is een beveiligingsprotocol wat zorgt voor een versleutelde verbinding tussen servers en websites. Als de verbinding niet is versleuteld, bestaat de kans dat het dataverkeer wordt ‘afgeluisterd’. Je kunt het HTTPS-beveiligingsprotocol herkennen door het hangslot-icoon aan de linkerkant van de adresbalk in je browser. Bovendien begint een beveiligde website met HTTPS in plaats van HTTP.

Door gebruik te maken van HTTPS via SSL zorgt Cocoon ervoor dat het dataverkeer van en naar de applicatie altijd versleuteld is. Om het belang van SSL aan te tonen, maken instanties zoals de Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen CBP) zich hard voor het gebruik van SSL.

Hosting in Nederland

Data en hosting in Nederlandse Iso gecertificeerde data centra
Data en hosting in Nederlandse Iso gecertificeerde data centra

Tegenwoordig wil men altijd, overal en vanaf elk device toegang hebben tot data en bestanden. Om deze reden zijn er steeds meer “cloud diensten” ontwikkeld. Deze trend zet zich door op het gebied van digital asset management. Technologie giganten zoals Google, Microsoft en Apple bieden je bijvoorbeeld gratis online opslag in de vorm van Google Drive, One Drive of iCloud.

Het gevaar van deze diensten is dat je data op buitenlandse servers wordt opgeslagen. Hierdoor is het in theorie mogelijk dat buitenlandse instanties zichzelf toegang kunnen verschaffen tot jouw data en informatie, omdat deze niet meer onder de Nederlandse wet- en regelgeving valt.

BIG-normen

Ook als communicatieprofessional binnen de publieke sector kun je gebruik maken van Cocoon’s media management software. Zo werkt Cocoon via een bewerkersovereenkomst conform de BIG-normen. BIG staat voor ‘Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten’ en is afgeleid van de BIR (Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst). De BIG en BIR zijn in het leven geroepen door het IBD (Informatie Beveiligingsdienst) en richt zich op ondersteuning op het gebied van informatiebeveiliging binnen de overheidssector.

Concreet betekent dit dat Cocoon alle maatregelen neemt om de integratie en exclusiviteit van je data te waarborgen. De maatregelen zijn desgewenst uit te breiden met een maatwerk SLA-overeenkomst.

Belangrijke certificaten

Een andere factor die een belangrijke rol speelt in de beveiliging van je mediabestanden en huisstijldocumenten is het datacentrum die de data host. Door middel van bepaalde certificaten, bijvoorbeeld het ISO- en NEN-certificaat, kun je afleiden hoe veilig een datacentrum is. Cocoon werkt uitsluitend met datacentra die over deze certificaten beschikken.

ISO-certificaten helpen een standaard vast te stellen voor de beveiliging van financiële informatie, intellectuele eigendommen en persoonsgegevens. ISO 27001 is het bekendste ISO-certificaat en is in Nederland bijvoorbeeld een vereiste voor overheidsinstellingen.

Een ander belangrijk certificaat is NEN 7510. Dit certificaat is speciaal voor de zorgsector in het leven geroepen en waarborgt de veiligheid van patiëntengegevens. Net als het ISO-certificaat maken beide certificaten deel uit van de Code voor Informatiebeveiliging.

Als een datacenter of serverpark over de ISO en NEN-certificaten beschikt, kun je ervan uitgaan dat je data optimaal beveiligd is. Het ISO-certificaat wordt na een uitgebreide security audit door een externe accreditatiecommissie toegekend. Deze commissie toetst het certificaat om de paar maanden, zodat de veiligheid van uw data altijd gewaarborgd is en is opgewassen tegen de nieuwste dreigingen. Daarnaast zijn binnen de normen regels beschreven over password control en de opslag van back-ups.

Meer informatie?

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag over de veiligheid van je mediabestanden en huisstijldocumenten? Neem dan contact met ons op via 023 – 554 67 55.